May 22, 2024
Lajmet e reja

Studime mbi variantin britanik të COVID-19: Më i transmetueshëm, por jo aq i rëndë

Dy studime të reja sugjerojnë që varianti B.1.1.7 i koronavirusit, i cili u identifikua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, është më i transmetueshëm, por varianti nuk duket se ndikon në ashpërsinë e sëmundjes.

Gjetjet e reja bien ndesh me kërkime të veçanta që sugjeruan më parë se varianti mund të lidhet me një rrezik më të lartë të vdekjes nga COVID-19, shkruan CNN.

Një nga studimet e reja që u botua të hënën në “Sëmundjet Infektive Lancet”, nuk gjeti prova në mostër se paciantëve të shkruar në spital nga varianti B.1.1.7 se është më i rëndë se COVID-19.

Sidoqoftë, varianti u shoqërua me rritje të ngarkesës virale, e cila mbështet provat në rritje se është më lehtë e transmetueshme.

Studimi tjetër, botuar gjithashtu të hënën në Shëndetin Publik Lancet, nuk gjeti asnjë lidhje statistikisht të rëndësishme midis variantit B.1.1.7 dhe llojeve ose kohëzgjatjes së simptomave të COVID-19 që njerëzit thanë se kishin përjetuar.

Studimi i Lancet Sëmundjeve Infektive përfshiu të dhëna për 496 njerëz të cilët u pranuan në spitalet në Londër dhe rezultuan pozitivë për infeksionin me koronavirus.

“Të dhënat tona, brenda kontekstit dhe kufizimeve të një studimi në botën reale, ofrojnë sigurinë fillestare se ashpërsia në pacientët e shtruar në spital me B.1.1.7 nuk është dukshëm e ndryshme nga ashpërsia në ata pa, dhe ky studim ofron një model për t’iu përgjigjur të njëjtës pyetje përsëri ndërsa kalojmë në një epokë të varianteve në zhvillim”, shkruan studiuesit.

Studiuesit nuk gjetën asnjë ndryshim në rezultatin e sëmundjes së rëndë ose vdekjes midis variantit dhe linjave të tjera.

Por studiuesit identifikuan ngarkesën virale të rritur në mesin e pacientëve B.1.1.7.

“Në përgjithësi, pacientët me B.1.1.7 ishin më të rinj dhe kishin më pak sëmundje shoqëruese sesa ata me infeksion jo-B.1.1.7, duke përfaqësuar ndoshta transmetimin e përhapur dhe potencial të rritur të këtij varianti në komunitet ose ndryshimet në probabilitetin e pranimit në spital, të cilën nuk ishim në gjendje ta eksploronim në këtë grup të bazuar në spital”, shkruajnë studiuesit.

Studimi i Shëndetit Publik “Lancet” përfshiu të dhëna për 36 mijë e 920 njerëz që raportuan testimin pozitivë për COVID-19 dhe regjistruan simptomat e tyre në aplikacionin “Studimi i Simptomave COVID midis 28 shtatorit dhe 27 dhjetorit”.

Studiuesit zbuluan se shkalla e ri-infeksioneve të koronavirusit ishte e ulët – me 0.7% të përdoruesve të aplikacioneve që raportuan një test pozitiv Covid-19, duke testuar përsëri pozitiv pas 90 ditësh – dhe nuk kishte prova të rritjes së normave të ri-infektimit të shoqëruara me B. Variant 1.1.7.