Maqedoni

RMV, mbulimi i ulët i vaksinimit, rrezik për epidemi të fruthit

Rasti i foshnjës 13-muajshe nga Shën Nikolla i cili u diagnostikua me fruth ka ngritur alarmin tek autoritetet shëndetësore. Shkalla e ulët e vaksinimit në 2020 dhe 2021 rrit rrezikun që lija të përhapet përsëri dhe komplikimet mund të jenë serioze te të pavaksinuarit.

Autoritetet shëndetësore paralajmërojnë se ekziston rreziku i një epidemie të fruthit. Për këtë arsye Ministria e Shëndetësisë bën thirrje vazhdimisht te prindërit që të vaksinojnë fëmijët e tyre, shkruan REL.

Nga Komisioni për Mbrojtjen nga Sëmundjet Infektive thonë se po e përcjellin me vëmendje situatën.

“Komisioni, si organ këshillimor, ka dhënë rekomandime lidhur me ndjekjen e rasteve të fruthit, si forcimi i mbikëqyrjes epidemiologjike si dhe ndërgjegjësimi i punonjësve shëndetësorë dhe popullatës etj., të cilat tashmë janë informuar nga një përfaqësues nga Komisioni i Shëndetësisë”, thonë nga Komisioni.

Deri më tani në vend nuk është regjistruar asnjë rast i ri i dyshuar me fruth pasi fëmija 13 muajsh i cili kishte konfirmimin laboratorik të fruthit është në gjendje të mirë shëndetësore.

Mbulimi i vaksinimit duhet të rritet
Sipas të dhënave të autoriteteve shëndetësore, në vitin 2021, mbulimi me vaksinim MRP është rritur krahasuar me vitin 2020, nga 63,0% në 70,4% në nivel kombëtar. Gjithashtu, mbulimi me rivaksinim MRP, i cili është 80.4%, tregon rritje krahasuar me vitin 2020 (68.5%).

Megjithatë, edhe pse mbulimi me vaksinën MMR dhe rivaksinimin në vitin 2021 është rritur në krahasim me vitin e kaluar, siç thonë autoritetet shëndetësore, është ende nën mbulimin e rekomanduar prej 95%.

“Mbulimi i ulët me vaksinën MRP në 2020 dhe 2021 rrit numrin e popullsisë së ndjeshme ndaj sëmundjes së lisë, duke rritur kështu rrezikun e një epidemie të fruthit”, thanë nga Komisioni.

Lija konsiderohet një sëmundje shumë ngjitëse dhe mund të shkaktojë pneumoni, encefalit dhe komplikime të tjera serioze dhe të rënda tek fëmijët e pavaksinuar.

Vaksinat janë të sigurta dhe efektive
Dr. Kristina Stavridis nga Komisioni i Imunizimit për Radion Evropa e Lirë thotë se mbulimi nuk është i mjaftueshëm për të parandaluar një epidemi, po akumulohet një popullatë e ndjeshme dhe nëse virusi vjen mund të transmetohet lehtësisht, në kushtet kur ekziston një vaksinë që parandalon sëmundje.

“Kemi një vaksinë efektive dhe të sigurt, që ka efikasitet mbi 99%, e cila mund të përdoret si një nga masat më efektive në parandalimin e kësaj sëmundjeje të parandalueshme nga vaksina. Vaksina nuk ka kundërindikacione, përveç alergjisë ndaj përbërësve të vaksinës, kështu që çdo fëmijë i shëndoshë, madje edhe ata fëmijë me ftohje të lehtë dhe diarre, mund të vaksinohen dhe vaksina nuk duhet të vonohet”, thotë doktor Stavridis.

Vërehet një rënie e vaksinimeve veçanërisht gjatë pandemisë së Covid-it, por ndikim kanë edhe dezinformatat dhe fushatat kundër vaksinimit. Duhet të luftojmë dezinformimin dhe fushatat kundër vaksinimit duke edukuar popullatën, thotë Stavridis.

Rezistenca ndaj kësaj vaksine lind pas një studimi që lidh vaksinën me shfaqjen e autizmit, por profesioni i mjekësisë është përcaktues se ky studim është dezinformim, pasojat e të cilit po i vuajmë edhe sot.

“Është keqinformim i madh që ka origjinën në vitet 90, nga një studim i një numri shumë të vogël subjektesh, që ka dëmtuar shumë përdorshmërinë e kësaj vaksine. Që atëherë janë bërë shumë studime që kanë treguar se nuk ka asnjë lidhje midis autizmit dhe kësaj vaksine MMR. Ka edhe studime që tregojnë se me zvogëlimin e mbulimit me këtë vaksinë, atuzmi rritet sërish, gjë që është dëshmi e mëtejshme se nuk ka asnjë lidhje midis autizmit dhe vaksinës MMR. Autizmi zbulohet shpesh kur fëmijët duhet të vaksinohen dhe kjo është arsyeja pse ekziston një keqkuptim se ka një lidhje midis vaksinës MMR dhe autizmit”, shprehet doktoresha.

Vaksina MRP jepet në dy doza. E para në 12 muaj, dhe e dyta në gjashtë vjet. Stavrdis shton se ajo duhet të merret sipas kalendarit të imunizimit dhe vonesa e kësaj vaksine është e pasigurt.

Gjatë 11 viteve të fundit, ka pasur gjithsej 5 shpërthime dhe 2700 raste të konfirmuara të fruthit si rezultat i rënies së imunitetit kolektiv për shkak të mbulimit të dobët të vaksinës MMR. Në vitin 2019 Maqedonia u përball me një epidemi në të cilën katër fëmijë vdiqën si pasojë e komplikimeve. Më pas mbulimi i vaksinimit ishte rreth 70%.