Rajon - Botë

U ngrit në qiell avioni i fuqishëm luftarak i prodhuar nga Turqia, KAAN (Video)

Avioni luftarak turk KAAN kreu me sukses fluturimin e tij të parë.

KAAN, një nga projektet teknologjike më të rëndësishme të Turqisë, i realizuar nga Industritë e Hapësirës Ajrore Turke nën koordinimin e Presidencës së Industrisë së Mbrojtjes, ka kryer fluturimin e tij të parë.

Fluturimi u krye pas testeve të sediljes së nisjes, sipërfaqeve të kontrollit dhe testeve të pajisjes së uljes, sistemit të avionit, karburantit dhe ndezjes së motorit.

Me avionin luftarak kombëtar KAAN, Turqia do të jetë një nga pesë vendet që mund të prodhojnë avionë në këtë nivel (gjenerata e pestë).

KAAN do të jetë në gjendje të punojë së bashku me platforma të tilla si mjetet ajrore pa pilot, inteligjencën dhe kontrollin ajror dhe elementë të tjerë që janë planifikuar të përftohen.

Avioni i parë luftarak i gjeneratës së pestë të prodhuar në vend synon të zëvendësojë flotën e vjetër të ushtrisë turke.

Zhvillimi i fundit e bën Turqinë një nga vendet e pakta që zotëron këtë teknologji.

Avioni, për të cilin projekti filloi në 2016, u vu në shërbim në mars 2023.