Kosovë

“Spiun’ja” ruse që punoi në Kosovë si zyrtare e Kombeve të Bashkuara (Foto)

Pasi institucionet e Kosovës e shpallën persona non grata një zyrtar rus të Misionit të Kombëve të Bashkuara (UNMIK), Istraga në bashkëpunim me The Geopost arritën të gjejnë emrat e oficerëve të tjerë të Shërbimit Ushtarak të Inteligjencës (GRU) që shërbyen në Kosovë dhe Bosnje e Hercegovinë.

Andrey Nikolaevich Antonov, Mikhail Krasnoshchekov, Alexander Kasatkin, Vyacheslav Gannenko, Olga Mokrova, Igor Kulga, janë zyrtarët që kishin punuar në UNMIK, disa prej tyre kanë shërbyer edhe në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Adrey Nikolaevich Antonov nuk është i vetmi. Të paktën pesë diplomatë të tjerë rusë që shërbyen në Kosovë, ishin operativë të GRU-së.

Disa orë para Viti të Ri, institucionet e Kosovës e shpallën persona non grata një zyrtar rus të UNMIK-ut. Andrey Nikolaevich Antonov ka shkuar për pushime në Rusi pak ditë më parë. Aty u njoftua nga lajmi se ishte shpallur i padëshiruar dhe se nuk mund të kthehej më në Kosovë. Kështu ai u bë zyrtari i dytë rus në OKB që shpallet persona non grata nga Kosova. I pari ishte Mikhail Krasnoshchekov, i cili u depërtua në maj të vitit 2019.

Ambasadorja e atëhershme e Kosovës në SHBA, Vlora Çitaku, akuzoi Mikhail Krasnoshchekov se ka ndihmuar në ngritjen e barrikadave në Zubin Potok, si oficer i UNMIK-ut. Rusët e mohuan këtë, por Krasnoshchekov u dëbua.

Megjithatë, ai dhe Antonov nuk janë anëtarët e vetëm të GRU-së ruse që kanë shërbyer në UNMIK. Në fillim të misionit të UNMIK-ut në Kosovë, zyrtarët e inteligjencës ruse synuan të provokonin trazira ndëretnike për të vonuar procesin e negociatave për statusin e Kosovës dhe për të paraqitur vendbanimet serbe dhe kishat ortodokse serbe si vende të rrezikuara.

Pas shpalljes së pavarësisë së Republikës së Kosovës, zyrtarët rusë në UNMIK u përpoqën ta paraqesin punën e institucioneve të Kosovës si të dobëta dhe të keqinterpretuara të dhunës kundër serbëve, të cilat UNMIK-u më pas i prezantoi në raporte dhe seanca dëgjimore në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Zyrtarët e inteligjencës ruse në UNMIK janë angazhuar kryesisht në sfidimin e sovranitetit dhe sigurisë kombëtare të Kosovës, duke premtuar se do ta portretizojnë Kosovën si një “shtet të dështuar”. Së fundmi, ata janë angazhuar në nxitjen e trazirave në veri të Kosovës, në komunat e populluara me serb, duke mbështetur strukturat ilegale serbe në Kosovë dhe duke bashkëpunuar me kriminelët serbë për të penguar punën e institucioneve vendore dhe ndërkombëtare për të zgjeruar sundimin e ligjit dhe për të ndaluar kontrabandën, krimin e organizuar dhe korrupsionin.

Igor Kulga

“Shërbimin ushtarak e kam filluar në vitin 1986, si kadet i Akademisë Ushtarake. Pas diplomimit kam kaluar nëpër disa pozita si oficer në ushtrinë e Federatës Ruse”, ka shkruar Igor Kulga në biografinë e tij.

Në profilin e tij në LinkedIn, ai thotë se është një roje sigurie me përvojë në një histori të dëshmuar të punës në industrinë e marrëdhënieve ndërkombëtare. Aftësi në menaxhimin e krizave dhe emergjencave, sigurinë fizike dhe planifikimin strategjik. Një profesionist në shërbimet ushtarake dhe të sigurisë me një diplomë Master në Administratën Publike nga Akademia Presidenciale Ruse e Ekonomisë dhe Administratës Publike.

Aktualisht ai është zyrtar i Kombeve të Bashkuara në Egjipt dhe pozicioni i tij i fundit ushtarak ishte “Shef i Sektorit në Departamentin e Bashkëpunimit Ushtarak”. Igor Kulga ishte në Kosovë nga viti 2007 deri në vitin 2010.

Olga Mokrova

Olga Mokrova kishte shërbyer në Departamentin e Sigurisë dhe Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (UNDSS) në Kosovë, si pjesë e Shërbimit Informativ Ushtarak.

Sipas profilit të saj, ajo ka punuar si analiste e inteligjencës ushtarake në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavi (ICTY) nga viti 2003 deri në vitin 2006. Mokrova shërbeu në Kosovë nga 2009 deri 2010 dhe aktualisht punon në Departamentin Sigurisë dhe Sigurimit në Kombet e Bashkuara, Lindje e Mesme. Ajo u arsimua në Akademinë Ushtarake Ruse.

Vyacheslav Gannenko

Ky oficer i GRU-së ka qenë në Kosovë gjatë viteve 2002 dhe 2003. Vyacheslav Gannenko shërbeu si pjesë e kontingjentit të policisë ruse në Kosovë (Policia e UNMIK-ut). Ai më parë kishte shërbyer si oficer i zbulimit të Shërbimit Sekret Sovjetik (KGB). Ai aktualisht shërben si komandant i kontingjentit të policisë ruse në Misionin e Kombeve të Bashkuara në Sudan.

Alexander Kasatkin

Alexander Kasatkin ka punuar në UNMIK nga viti 2007 deri në vitin 2010. Sipas burimeve ndërkombëtare, Kasatkin ishte kolonel i GRU-së. Para emërimit të tij në UNMIK, ai ishte anëtar i Misionit të Kombeve të Bashkuara në Bosnjë dhe Hercegovinë. Ai shërbeu në Sarajevë. /Istraga/