July 23, 2024
Maqedoni

Mjeku shqiptar nga Maqedonia emërohet shef në Spitalin zviceran

Dy të emëruarit në këtë pozitë të përbashkët: Cuculi dhe Toggweiler kanë bërë emër në fushat e tyre, në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar
E martë, 17 Janar 2023 – 15:45 albinfo.ch
Bordi i Drejtorëve të Spitalit Kantonal të Lucernit ka emëruar Dr. Florim Cuculin dhe Dr. Stefan Toggweiler si kryemjekë të kardiologjisë në Qendrën e Zemrës, transmeton albinfo.ch.

Të dy kryemjekët e rinj kanë bërë emër në fushat e tyre të specializimit në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar: Florim Cuculi në kardiologjinë koronare dhe akute (me zgjedhje dhe urgjencë) dhe Stefan Toggweiler në kardiologjinë strukturore (ndërhyrje në valvulat e zemrës dhe ndërhyrje të tjera).

Dr. Florim Cuculi dhe Dr. Stefan Toggweiler

Nga prilli i vitit 2023, dy kryemjekët e sapozgjedhur do të drejtojnë kardiologjinë në Qendrën e Zemrës të Spitalit Kantonal të Lucernit (LUKS) si bashkëmenaxherë klinikë, shkruan medinside.ch.

Kryemjeku i mëparshëm i kardiologjisë, Richard Kobza, do të largohet nga Luks në mars 2023 me kërkesën e tij për të marrë përsipër një sfidë të re profesionale, njofton Luks. Ai është kryemjek për kardiologji në Luks që nga viti 2014.

Dy kryemjekët e posaemëruar kanë zhvilluar një koncept të ri operacional dhe menaxhues, i cili synon të vendosë modelin e menaxhimit të përbashkët të klinikës në kardiologjinë koronare dhe strukturore.

“Me Stefan Toggweiler dhe Florim Cuculi, ne ia dolëm të rekrutojmë dy specialistë me përvojë të gjatë, shumë të përkushtuar dhe figura kulmore për pozicionin e mjekëve kryesorë në kardiologji. Jam i bindur se kjo do të forcojë më tej Qendrën e Zemrës të Lucernit, në të cilën kardiologjia dhe kardiokirurgjia, të udhëhequr nga profesor Peter Matt, punojnë ngushtë së bashku”, thotë profesor Christoph Henzen, drejtues i Qendrës së Lucernit.

Kush është Florim Cuculi

46-vjeçari me prejardhje nga Kërçova e Maqedonisë së Veriut, është mjek shumë i njohur dhe aktiv, edhe në komunitetin shqiptar të Zvicrës, shkruan albinfo.ch. Ai ka përfunduar provimin shtetëror në mjekësinë humane në Universitetin e Bazelit, transmeton albinfo.ch. Më pas Cuculi ka përfunduar dy vjet mjekësi interne në Spitalin Kantonal të Lucernit në Wolhusen dhe në Lucern. Ai është trajnuar si specialist në kardiologji në Luks dhe në Inselspital (Spital universitar) në Bernë.

Nga viti 2009 deri në vitin 2012 Dr. Cuculi përfundoi një bursë në kardiologji intervenuese dhe kërkime kardiovaskulare në Qendrën e Zemrës në Oxford në Spitalet Universitare të Oksfordit (Mbretëria e Bashkuar). Në vitin 2012 ai u kthye në Luks si mjek i lartë dhe krijoi, ndër të tjera, zonën e ndërhyrjeve komplekse koronare, duke përfshirë mbylljet kronike në Luks.

Nga viti 2015 ka punuar si mjek i lartë në kardiologji dhe është emëruar kryemjek i qendrës së zemrës në vitin 2018, përcjell albinfo.ch. Që nga viti 2019, ai gjithashtu ka ndërtuar me shumë sukses Qendrën Cardio Luzern AG – në të cilën Luks ka një pjesë – dhe do të vazhdojë ta menaxhojë dhe zhvillojë atë si drejtor menaxhues përveç punës së tij kryesore si mjek kryesor.

Në fund të vitit 2021, Universiteti i Lucernit i dha Florim Cuculit titullin profesor për arritjet e tij të jashtëzakonshme në kërkimin shkencor dhe mësimdhënien universitare.