July 23, 2024
Kosovë

Lajm i mirë për Kosovën: Pas Britanisë, edhe Gjermania e gatshme të nis trupa shtesë

Berlini zyrtar po e shqyrton mundësinë e forcimit të misionit paqeruajtës në Kosovë, drejtuar nga NATO.

Ata po planifikojnë dërgimin e trupave shtesë në KFOR të forcave të armatosura nga Mbrojtja Federale, (Bundeswehr), transmeton klankosova.tv.

”Komisioni i Mbrojtjes Federale është duke e vëzhguar çështjen e Kosovës”, shkruan Spiegel.

”Nëse është e nevojshme, ne do të shkojmë më shumë atje”, thotë Marie-Agnes Strack-Zimmermann, kryetare e Komisionit të Mbrojtjes në Bundestag.

Ky zhvillim vie si pasojë e aktit terrorist serb në Banjskë, por dhe si shkak i kërcënimeve serbe ndaj Republikës së Kosovës.

”Gjermania, në konsultim me aleatët e saj, duhet të kontrollojë shpejt nëse mandati i KFOR-it po përmbushet plotësisht dhe të dërgojë më shumë ushtarë në Kosovë”, ka thënë politikani i Partisë së Gjelbër, Anton Hofreiter, kryetar i Komitetit të Evropës së Bundestagut.

Derisa edhe kolegu i tij i grupit parlamentar, Philip Krämer, bëri një deklaratë të ngjashme:

”Republika Federale duhet gjithashtu të shqyrtojë shkallën në të cilën forcat shtesë të Bundeswehr-it mund të vihen në dispozicion brenda kornizës së mandatit aktual, edhe nëse kjo do të nënkuptonte një barrë shtesë duke pasur parasysh misionet e tjera të shumta”.

NATO njoftoi javën e kaluar një shtim të trupave të saj të KFOR-it. Si rezultat, dje Britania e Madhe konfirmoi dislokimin e një kontigjenti të plotë mbretëror prej 200 trupave për në Kosovë.

Bundeswehr aktualisht ka vetëm 85 ushtarë të pozicionuar në Kosovë, por mandati, i cili u zgjat për herë të fundit nga Bundestagu në maj, parashikon deri në 400 trupa të Bundeswehr-it në terren.

”Kështu që ka ende vend për përmirësim pa pasur nevojë të ndryshohet mandati”, shton Marie-Agnes Strack-Zimmermann, politikanja e FDP-së.

Derisa politikani i jashtëm i SPD-së, Adis Ahmetoviq potencoi se “Duhet të sigurojmë mandatin e KFOR-it me më shumë forca të armatosura.”

Qeveria e Serbisë po e vë në rrezik stabilitetin në rajon, thotë ai, dhe shprehu dyshime për perspektivat e Kandidatët e BE-së për t’u bashkuar me komunitetin e shteteve:

“Kredibiliteti i Serbisë në dëshirën për t’u bërë anëtare e BE-së po vihet gjithashtu në pikëpyetje gjithnjë e më shumë nga ngjarje si këto”, deklaroi ai, transmeton klankosova.tv.

Ndërsa fraksioni i Unionit akuzoi qeverinë e semaforëve se ishte bashkëpunëtore në përshkallëzimin e mosmarrëveshjes midis Serbisë dhe Kosovës.

”Semafori ka hequr dorë në mënyrë të panevojshme nga roli udhëheqës i gjatë dhe i suksesshëm i Gjermanisë në Ballkanin Perëndimor”, thotë zëdhënësi i politikës së saj të mbrojtjes Florian Hahn (CSU).

Në Republikën Federale të Gjermanisë, koalicioni i semaforëve (Ampelregierung eine Mitschuld) i referohet bashkëpunimit të tre partive politike SPD, FDP dhe Aleanca ’90/Të Gjelbërit, për të formuar një shumicë qeveritare (e kuqe, e verdhë, jeshile = krahasim me nje semafor).