Vizita e parë jashtë Rusisë që nga nisja e luftës, Putin në Kinë për partneritet “pa kufij”

Presidenti rus Vladimir Putin do të takohet me liderin kinez Xi Jinping në Kinë këtë javë në një përpjekje për të thelluar një partneritet të krijuar midis dy konkurrentëve më të mëdhenj strategjikë të Shteteve të Bashkuara.

Putin do të marrë pjesë në Forumin “Brez dhe Rrugë” në Pekin më 17-18 tetor, udhëtimi i tij i parë jashtë ish-Bashkimit Sovjetik që prej marsit kur Gjykata Ndërkombëtare Penale me bazë në Hagë lëshoi një urdhër për të mbi dëbimin e fëmijëve nga Ukraina.

Kina dhe Rusia deklaruan një partneritet “pa kufij” në shkurt 2022 kur Putin vizitoi Pekinin vetëm disa ditë para se të dërgonte dhjetëra mijëra trupa në Ukrainë, duke shkaktuar luftimin tokësor më vdekjeprurës në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.