Si arritën këtu dhe pse Austria po sjell përsëri bllokime, për shkak të COVID-19?

Rrjedhja e situatës sa i përket rasteve të reja me Covid-19 në Austri në javët e fundit ka qenë dramatike, me një rritje të shpejtë të numrit të pacientëve në kujdesin intensiv dhe autoritetet tani po marrin masa që i kishin përjashtuar më parë.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, rritja aktuale e rasteve ka bërë që dy rajonet me shkallën më të lartë të infeksionit, Salzburg dhe Austria e Epërme, të shpallin një bllokim të ri për të gjithë popullsinë rajonale duke filluar nga java e ardhshme.

Madje, ka mundësi që masa të miratohet edhe në shkallë vendi.

Javën e kaluar, fillimisht u njoftua një bllokim për të pavaksinuarit vetëm për këto dy rajone përpara se të zbatohej në të gjithë Austrinë.

Ndërkohë Qeveria do të takohet me krerët rajonalë të premten për të vendosur mbi çdo masë të re të mundshme kombëtare.

Në shtator, kancelari i atëhershëm Sebastian Kurz njoftoi se çdo bllokim i ardhshëm në vend do të ishte vetëm për të pavaksinuarit.

Megjithatë ekziston një plan sipas të cilit pasardhësi i tij Alexander Schallenberg i është përmbajtur, dhe guvernatorët e Salzburgut dhe Austrisë së Epërme kanë folur gjithashtu kundër bllokimeve ditët e fundit.

Por situata ka evoluar me shpejtësi.

“Për momentin, numrat po rriten në qiell dhe nuk duket lehtësim. Për një ndryshim të madh, do të na duheshin masa shumë më të forta, për shembull shtetrrethimi i plotë gjatë natës me përjashtime për situata emergjente”, tha Erich Neuwirth, një statisticien që ka analizuar të dhënat e Austrisë për Covid-19 gjatë gjithë pandemisë dhe ka këshilluar autoritetet vjeneze për strategjinë e tyre.

Javët e fundit është parë që Austria në mënyrë të përsëritur ka shënuar maksimum të ri të të gjitha kohërave në numrin e rasteve të reja me Covid-19 të raportuara çdo ditë, ndërsa spitalet janë nën një ngarkesë në rritje, veçanërisht në Salzburg dhe Austri të Epërme, por edhe në të gjithë vendin.

“Deri më tani, bllokimet e plota kanë qenë efektive në ‘thyerjen’ e valëve, por ato u prezantuan në nivele shumë më të ulëta të incidencës sesa ne për momentin”, tha Neuwirth për The Local.

Bllokimi i dhjetorit të kaluar u prezantua kur shkalla e incidencës shtatë-ditore ishte 205, pothuajse një e pesta e nivelit aktual (megjithëse numri në rritje i testeve, pjesërisht për shkak të rregullave aktuale, do të thotë që ato shifra nuk janë një pasqyrim i saktë i incidencës së vërtetë).

Siç vënë në pah mediat e huaja, rritja aktuale e rasteve ka të ngjarë të jetë për shkak të një kombinimi faktorësh: ndryshimet sezonale dhe të sjelljes që shkaktuan valën e vjeshtës së kaluar, rënia e imunitetit të të vaksinuarve, si dhe shkalla e ulët e vaksinimit në Austri, me një të tretën e popullsisë që nuk është vaksinuar plotësisht.

Javët e fundit, janë shpallur masa kombëtare dhe rajonale që synojnë adresimin e asaj që Schallenberg e quajti shkallën “e turpshme” të vaksinimit, duke filluar nga një lotari në Austrinë e Epërme ku qytetarët e vaksinuar mund të hyjnë për të fituar çmime.

Bllokimi për të pavaksinuarit shkaktoi një rritje të marrjes së vaksinave dhe Austria është fokusuar gjithashtu në nxjerrjen e dozave përforcuese, duke i bërë ato të disponueshme dy muaj më parë në Vjenë dhe Salzburg.

Por me një rritje kaq të shpejtë të rasteve, vaksinimi do të rrisë nivelin e mbrojtjes së popullatës, por nuk mund të frenojë më valën aktuale.

“Duhet të arrihen patjetër norma më të larta të vaksinimit, por ka një vonesë prej disa javësh përpara se ato të bëhen efektive”, ka thënë Neuwirth.

Kur u pyet nëse kishte ndonjë vlerësim se kur situata mund të fillojë të përmirësohet, Neuwirth tha: “Për momentin, situata është mjaft e paqëndrueshme, prandaj parashikimet duken të pamundura”.