June 17, 2024
Maqedoni

Qytetari nga Maqedonia dyshohej për pjesëmarrje në vjedhjen e çokollatave me vlerë 1.6 milionë franga në Zvicër

Gjykata Federale zvicerane urdhëron lirimin e menjëhershëm të një shtetasi të Maqedonisë së Veriut, që dyshohej se ka marrë pjesë në vjedhjet masive nga një depo të çokollatave. Rreziqet e arratisjes dhe marrëveshjes së fshehtë që justifikojnë paraburgimin e tij nuk janë vërtetuar mjaftueshëm nga drejtësia e Aargaut

Prokuroria Publike e Kantonit të Aargaut ka hetuar që nga fillimi i vitit për vjedhjet e mallrave të ndodhura ndërmjet viteve 2016 dhe 2021 në depon e një kompanie logjistike. Veprimi u zbulua kur prodhuesi i këtyre mallrave vuri re se rezervat – veçanërisht të çokollatave – po hiqeshin nga inventari dhe deklaroheshin si të pashitura. Dëmi llogaritet në më shumë se 1.6 milionë franga zvicerane, shkruajnë mediat zvicerane, transmeton portali Shtegu.

Dyshimet ranë mbi një punonjës të magazinës i cili ka bërë hyrje-daljet dhe do të kishte evakuuar mallin. Kjo e fundit do t’i jepej një të treti për ta nxjerrë në shitje. Gjatë seancës së tij në fillim të shkurtit 2022, kjo palë e tretë implikoi fuqishëm ankuesin. Ai është arrestuar të nesërmen dhe është lënë në paraburgim. Të tre personat dyshohen për vjedhje profesionale, ndoshta për shkelje të besimit dhe fshehje.

Në një aktgjykim të publikuar të martën, Gjykata Federale zvicerane e anuloi këtë vendim dhe urdhëroi lirimin e menjëhershëm të këtij shtetasi nga Maqedonia e Veriut, i cili nuk ka pushuar kurrë së shpalluri pafajësinë e tij. Gjykata nuk është e bindur nga rreziqet e arratisjes dhe marrëveshjes së fshehtë të thirrur nga drejtësia e Aargaut.

Duhet pranuar se burri ka ruajtur lidhjet me vendin e tij të origjinës dhe ai është në borxh për një shumë prej 70 000 frangash. Gjithashtu, ai u dënua në vitin 2016 për fakte të ngjashme me 30 muaj dënim të pjesshëm me kusht. Në rast të një dënimi të ri, ai do të rrezikonte të kalonte disa vite prapa grilave.

Gjykatësit e Mon Repos, megjithatë, mendojnë se i dyshuari ka shtëpinë e tij në Zvicër dhe një kompani transporti. Këtu jetojnë edhe bashkëshortja, fëmijët dhe të afërmit e tij. Arratisja e këtij njeriu, në fund të fundit, i integruar mirë duket e pamundur, veçanërisht pasi ajo do të mohonte deklaratat e tij të pafajësisë. Së fundi, ai nuk kërkoi t’i shmangej drejtësisë në vitin 2016.

Lidhur me rrezikun e marrëveshjes së fshehtë, Gjykata Penale vëren se punonjësi i magazinës nuk e ka akuzuar asnjëherë ankuesin. Përkundrazi, e ka shfajësuar para hetuesve. Vetëm personi i tretë e akuzoi atë. Në këto kushte, rreziku i ndërhyrjes në procedurë duket shumë i kufizuar.