June 17, 2024
Diaspora

Nga sot kërkohet vinjeta e re në Zvicër – gjëra që duhet të keni parasysh

Nëse dëshironi të vozitni një makinë, motoçikletë, rimorkio, karvan, furgon ose kamping (deri në 3.5 ton) në autostradat zvicerane ju duhet të keni vinjetën e re. Automjetet që peshojnë më shumë se 3.5 ton nuk kanë nevojë për vinjetë. Për automjetet e rënda paguhet një tarifë e vecantë.

Ku duhet të vendos vinjetën? Vinjeta duhet të vendoset në pjesën e brendshme të xhamit të përparmë në një vend qartësisht të dukshëm dhe nuk mund të përdoren “materiale të tjera”, shkruan Zyra Federale e Doganave dhe Sigurisë Kufitare në faqen e saj të internetit .

Në automjetet që nuk kanë dritare (p.sh. rimorkio), ngjitësi duhet të ngjitet në një pjesë të dukshme. Ndalohet heqja dhe ringjitja në të njëjtin mjet ose në një mjet tjetër. Për të mos kufizuar pamjen, vinjeta e skaduar duhet të hiqet.

Kostot, vendet e blerjes dhe vlefshmëria: Ngjitësja e verdhë me të kuqe “23” kushton një tarifë prej 40 frangash. Është e vlefshme që nga 1 dhjetori 2022. Vinjeta mbetet e vlefshme deri më 31 janar 2024. Mund ta blini në pikat e karburanteve dhe garazhet, në poste, si dhe në zyrat e qarkullimit rrugor dhe doganat.

Për shoferët e huaj që udhëtojnë drejt Zvicrës vlen sa vijon: Në kufirin zviceran, zyrat doganore pranojnë gjithashtu euro, paund sterlina dhe dollarë amerikanë. Ndryshimi paguhet gjithmonë në franga zvicerane. Për vinjetat e shitura jashtë vendit, çmimi i shitjes caktohet në monedhë të huaj.

Çfarë ndodh nëse nuk i mbani ato në kohë? Nëse kapeni pa një skicë të vlefshme pas datës 1 shkurt 2023, do të paguani një gjobë prej 200 frangash. Përveç kësaj, ju duhet të blini vinjetën për 40 franga.

Gjithashtu humbet vlefshmërinë e tij nëse nuk është ngjitur drejtpërdrejt në automjet ose në vendin e caktuar. Përveç kësaj, mund të ngjitet vetëm me ngjitësin origjinal.

Kur do të jetë e disponueshme vinjeta elektronike? Zyra Federale e Doganave dhe Sigurisë Kufitare paralajmëron kundër faqeve të internetit që ofrojnë një “vinjeta elektronike zvicerane”. Kjo do të prezantohet vetëm gjatë vitit 2023 .Është planifikuar që Këshilli Federal të vendosë për këtë në tremujorin e parë të vitit 2023. Sapo vinjeta elektronike të jetë e disponueshme, ajo mund të merret përmes një portali ueb të Zyrës Federale të Doganave dhe Sigurisë Kufitare (BAZG).