June 17, 2024
Rajon - Botë

Në Maqedoni ende debatohet për të drejtat e shqiptarëve, Zvicra hap debat për të drejtat e pulave

Zvicra nuk lejon që pulat të jetojnë pa të drejta

Deri sa në Maqedoni ende debatohet për të drejtat e shqiptarëve, në shtetin e Zvicrës po kërkohen të drejta edhe për mënyrën e jetesës së pulave, përcjell albinfo.ch.

Referuar statistikave, thuhet se mbi 65 mijë familje në Zvicër i mbajnë pulat privatisht dhe numri i tyre po rritet çdo ditë e më shumë.

Kështu që pronarët e pulave jogjithmonë i plotësojnë nevojat specifike të shpezëve të tyre. Konfederata zvicerane dhe Shoqata Zvicerane për Mbrojtjen e Kafshëve PSA i përkujtojnë rregullat bazë, përcjell albinfo.ch.

Pulat duhet të jetojnë shëndetshëm dhe në ambiente të duhura, tha për shtypin në Bernë të martën Zyra Federale për Sigurinë Ushqimore dhe Çështjet Veterinare (OSAV) dhe Shoqata Zvicerane për Mbrojtjen e Kafshëve (PSA).

Shërbimet veterinare kantonale dhe PSA shprehen se në bazë të disa të dhënave dhe hulumtimeve që kanë bërë, shumë pronarë nuk i plotësojnë gjithmonë kërkesat e nevojshme për mirëmbajtjen e këtyre shpezëve. Pika veçanërisht e rëndësishme: regjistrimi i shpezëve është i detyrueshëm dhe ndihmon në parandalimin e epizootikëve, si gripi i shpezëve, shkruan Blick.

Në natyrë, pulat jetojnë në grupe dhe për këtë arsye nuk duhet të mbahen vetëm. Ata nuk janë kafshë për t’u përkëdhelur dhe nuk kanë vend në një apartament. Në mënyrë që të plotësohen nevojat specifike të specieve të tyre, ata duhet të jenë në gjendje të gërvishtin tokën dhe hapësirën e saj në natyrë.

Thuhet se tri deri në gjashtë pula, sipërfaqja e një rrethimi të përbërë nga një kafaz pule, një zogj dhe një kullotë duhet të jetë në mënyrë ideale 60 m2.

Sipërfaqja e dyshemesë së kafazit të pulave duhet të jetë së paku 2 m2. Ajo duhet të jetë e pajisur me fole për vendosjen e vezëve, si dhe me stacione për të fjetur. Kullota duhet të rrethohet me një gardh për të parandaluar hyrjen e grabitqarëve, si dhelprat.