‘Lamtumirë Astrazeneca’/ BE kërkon 1.8 miliardë vaksina të sigurta nga kompanitë e tjera

BE vendosi të ndërpresë kontratën me kompaninë e vaksinave Covid Astrazeneca, pasi përsëri këtë javë po vonon gjysmën e dërgesave në Evropë.

Ndërkohë Bashkimi Evropian do qëndrojë larg kontratave me kompaninë e vaksinave Johnson & Johnson, e cila gjithashtu do të kishte shkaktuar disa raste të rralla të trombozës.
Për të ardhmen, Komisioni Evropian është duke u përqëndruar në vaksinat e ‘dërguesit ARN’, të konsideruara gjithashtu nga vetë Agjencia Evropiane e Barnave si më efektive dhe me rreziqe më të ulëta të reaksioneve anësore.

Palazzo Berlaymont është gati të blejë deri në 900 milion doza gjithashtu efektive kundër varianteve të koronavirusit, me një mundësi kontraktuale prej 900 milion ampulash të tjera, për furnizimin e vendeve anëtare në 2022 dhe 2023.

Sipas burimeve evropiane, kompania farmaceutike me të cilën Komisioni Evropian mund të nënshkruajë një kontratë të re në ditët në vijim mund të jetë Pfizer-Biontech, e cila aktualisht ka kapacitet më të madh prodhimi.

Por opsionet e mundshme janë gjithashtu Moderna dhe Curevac. Gjermania dhe Franca gjithashtu vendosi të mos përdorë Astrazeneca për dozën e dytë deri në moshën nën 55 vjeç.

Pas lëkundjes së vendimeve për vaksinën e Oksfordit, përgjegjës gjithashtu sipas EMA për rastet e trombozës, megjithëse të rralla, por serioze, të gjetura tek përdoruesit më të rinj dhe veçanërisht femra, kontrata me BE duket se ka përfunduar.

Për të ardhmen, Brukseli, në marrëveshje dhe në emër të Shteteve Anëtare, nuk do të mbështetet më në këtë lloj vaksine, por në vaksinat ‘mARN’ që stimulojnë trupin e njeriut për të prodhuar një proteinë që imiton një pjesë të virusit, duke shkaktuar një përgjigje imune.

Ndërsa AstraZeneca, njësoj si Johnson & Johnson, përdor një version të padëmshëm dhe të dobësuar të virusit të zakonshëm të ftohjes së një shimpanzeje, për të siguruar udhëzime për të gjeneruar një përgjigje imune dhe për të parandaluar infeksionin.

Por kjo që përdorin këto kompani është e ardhmja.

Problemi është i tanishmi, jo i lehtë për tu menaxhuar ndërsa variantet e virusit po përhapen dhe fushata e vaksinimit mbetet e ngadaltë në të gjithë BE-në dhe veçanërisht në Itali.

BE ka shumë nevojë për vaksina tani. Pasi disa shtete anëtare duke përfshirë Gjermaninë, Italinë, Francën, Spanjën, Belgjikën dhe të tjerët kanë zgjedhur të rekomandojnë përdorimin e Astrazeneca vetëm për ata mbi 55 ose 60 vjeç, në dritën e indikacioneve të reja EMA mbi “lidhje të forta” midis trombozës dhe inokulimi i kësaj vaksine, problemi është menaxhimi i nxitësve, për ata që kanë marrë tashmë dozën e parë të serumit anglo-suedez./ Huffingtonpost