May 24, 2024
Rajon - Botë

Ilaçi për diabetin 1 dhe 2 zbulohet tek qelizat në zorrët e njeriut

Aftësia për të marrë qeliza burimore të zorrëve nëpërmjet biopsisë dhe për të pasur një kapacitet të konsiderueshëm proliferues në kulturë i bën ato një burim të paçmuar për trajtimet e qelizave autologe. Në zorrën e miut, mund të prodhohen qeliza që prodhojnë insulinë. Megjithatë, indet e zorrëve të njeriut nuk kanë qenë në gjendje të prodhojnë një bollëk ose qëndrueshmëri të qelizave që sekretojnë insulinë për të vlerësuar potencialin e tyre si një trajtim qelizor për diabetin.

Në një studim të ri, shkencëtarët nga Weill Cornell Medicine treguan se qelizat burimore nga stomaku i njeriut mund të shndërrohen në qeliza sekretuese të insulinës. Shkencëtarët demonstruan se ata mund të merrnin qelizat burimore nga stomaku i njeriut dhe t’i riprogramonin ato drejtpërdrejt – me efikasitet jashtëzakonisht të lartë – në qeliza që ngjajnë shumë me qelizat pankreatike që sekretojnë insulinë të njohura si qeliza beta.

Në eksperimentet në një model të miut, kjo qasje përmbysi shenjat e sëmundjes. Sipas shkencëtarëve, studimi ofron një qasje premtuese, bazuar në qelizat e pacientit, për diabetin e tipit 1 dhe diabetin e rëndë të tipit 2.

Me transplantet e qelizave njerëzore që funksionojnë si qelizat beta, që ndiejnë në mënyrë autonome nivelet e sheqerit në gjak dhe sekretojnë insulinë sipas nevojës, studiuesit biomjekësorë shpresojnë të rivendosin funksionin e qelizave beta në mënyrë më natyrale. Për të shmangur çështjen e refuzimit të transplantit, transplante të tilla duhet të kryhen në mënyrë ideale duke përdorur qelizat e pacientit.

Autori i vjetër i studimit Dr. Joe Zhou, një profesor i mjekësisë rigjeneruese dhe anëtar i Institutit Hartman për Rigjenerimin Terapeutik të Organeve në Weill Cornell Medicine, tha: ” Stomaku bën qelizat e tij sekretuese të hormoneve, dhe qelizat e stomakut dhe qelizat e pankreasit janë ngjitur në faza embrionale e zhvillimit , kështu që në këtë kuptim, nuk është krejtësisht e habitshme që qelizat staminale të stomakut mund të transformohen kaq lehtë në qeliza të ngjashme me beta që sekretojnë insulinë.”

Studiuesit transformuan qelizat burimore të stomakut të njeriut në qeliza të ngjashme me beta, i kultivuan qelizat në grupime të vogla të njohura si organoide dhe zbuluan se këto pjesë të indeve të ngjashme me organet zhvilluan me shpejtësi ndjeshmërinë ndaj glukozës dhe lirimin e insulinës si përgjigje. Organoidet e ngjashme me beta performuan në thelb ashtu siç do t’u nevojiteshin qelizave beta të pankreasit kur implantoheshin te minjtë diabetikë, duke sekretuar insulinë në përgjigje të rritjes së glukozës në gjak dhe duke ruajtur nivelet e glukozës në gjak. Përveç kësaj, qelizat e transplantuara vazhduan të funksionojnë për gjashtë muaj ndërsa studiuesit i vëzhguan ato, duke treguar qëndrueshmëri të mirë.

Dr. Zhou tha se ai dhe laboratori i tij ende duhet të optimizojnë metodën e tyre në mënyra të ndryshme përpara se të mund të konsiderohet për përdorim klinik. Përmirësimet e nevojshme përfshijnë metoda për të rritur shkallën e prodhimit të qelizave beta për transplantet tek njerëzit dhe modifikimet e qelizave të ngjashme me beta për t’i bërë ato më pak të prekshme ndaj llojit të sulmit imunitar që fillimisht fshin qelizat beta në pacientët me diabet të tipit 1.