Hetimi hedh dritë: Boris Johnson mashtroi qëllimisht Parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar për shkeljen e masave ‘Anti- Covid’

Ish-kryeministri britanik Boris Johnson me qëllim mashtroi ligjvënësit për shkeljet e rregullave të tij të bllokimit të Covid-19, ka gjetur një komision parlamentar , në një raport shkatërrues dhe të paprecedentë që kritikon sjelljen e Johnson dhe rekomandon që atij t’i refuzohet leja për të hyrë në pronat parlamentare.

Raporti i komitetit zbuloi se Johnson “ka kryer një përbuzje serioze” të parlamentit kur, pas skandalit të ashtuquajtur “Partygate” , i cili zbuloi se grumbullime të paligjshme ndodheshin në Downing Street, Johnson i tha parlamentit se rregullat ndiqeshin në çdo kohë.

Gjetjet përbëjnë një paralajmërim historik të një ish-kryeministri, i cili fitoi një fitore dërrmuese elektorale më pak se katër vjet më parë, por e pa karrierën e tij politike në kolaps mes një sërë skandalesh.

“Përbuzja ishte edhe më e rëndë sepse u krye nga Kryeministri, anëtari më i lartë i qeverisë”, shkruante Komiteti i Privilegjeve në raportin e tij, të botuar të enjten. “Nuk ka asnjë precedent që një Kryeministër të jetë gjetur të ketë mashtruar qëllimisht Dhomën.”

“Ai mashtroi Dhomën për një çështje me rëndësi më të madhe për Dhomën e Përfaqësuesve dhe publikun, dhe e bëri këtë në mënyrë të përsëritur”, shkruan anëtarët, duke shtuar se Johnson gjithashtu mashtroi komisionin kur paraqiti prova në mbrojtje të tij.

Johnson dha dorëheqjen si deputet i tërbuar të premten, disa ditë përpara publikimit të raportit, duke anuluar rekomandimin e komitetit që ai të pezullohej për aq kohë sa të detyronte një zgjedhje të pjesshme në zonën e tij zgjedhore.

Por raporti shtoi një rekomandim të mëtejshëm, mallkim në dritën e dorëheqjes së tij: që Johnson-it i mohohet kalimi i një ish-deputeti për të hyrë në parlament, një konventë e gjatë për ish-deputetët.

“Ne erdhëm në mendimin se disa nga mohimet dhe shpjegimet e zotit Johnson ishin aq të pasinqerta saqë ishin nga natyra e tyre përpjekje të qëllimshme për të mashtruar Komitetin dhe Dhomën e Përfaqësuesve, ndërsa të tjerët demonstruan diskutime për shkak të shpeshtësisë me të cilën ai e mbylli mendjen ndaj e vërteta”, thuhet në raport.

Ky shënon fundin e një hetimi të gjatë nga komiteti – shumica e të cilëve përfaqësojnë Partinë Konservatore të Johnson-it – që Johnson dhe disa nga aleatët e tij e sulmuan si një “gjykatë kangur”.

Por kjo mund të mos përfundojë sagën Partygate. Deputetët tani duhet të votojnë për të pranuar gjetjet e raportit, një ushtrim potencialisht i sikletshëm që do të ekspozojë ndarjet midis mbështetësve të Johnson në parlament dhe kryeministrit aktual Rishi Sunak.