Rajon - Botë

Gjykata e Hagës nis hetimin për krime lufte të Putinit në UkrainëI

Gjykata Ndërkombëtare Penale në Hagë do të hapë një hetim për krimet e dyshuara të luftës të kryera nga Rusia në Ukrainë, raporton BBC.

“Ekziston një bazë e arsyeshme për të besuar se si krimet e supozuara të luftës ashtu edhe krimet kundër njerëzimit janë kryer në Ukrainë,” tha Karim AA Khan, prokurori i ICC.

“Qëllimi im është që ky hetim të përfshijë gjithashtu çdo krim të ri të supozuar që bie në juridiksionin e zyrës sime që janë kryer nga çdo palë në konflikt në çdo pjesë të territorit të Ukrainës”, shtoi ai.

Ukraina paditi në Hagë presidentin rus Vladimir Putin ditën e djeshme. Presidenti Zelensky tha se vendi i tij ka paraqitur ankesë për gjenocid kundër Rusisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe po kërkon nga paneli i gjyqtarëve një vendim urgjent që urdhëron Rusinë të largohet nga territori i Ukrainës. g.v/abcnews.al