June 21, 2024
Kosovë

Eksperti kroat: Serbia dhe Rusia po e destabilizojnë Kosovën

Rusia dhe Serbia dhe instrumentet e tyre të veprimit menaxhojnë procese të shumta si në skenën politike ashtu edhe në atë shoqërore, kryesisht në Serbi, thotë Gordan Akrap, ekspert i sigurisë nga Instituti për Hulumtimin e Konflikteve Hibride në Zagreb, në një intervistë për Geopost.

“Është parë në disa shembuj se duke angazhuar kapacitetet e veta dhe ato serbe, Rusia u përpoq të largonte vëmendjen e Perëndimit nga gjithçka që po bën në agresionin e saj brutal kundër Ukrainës në raport me gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, duke e komplikuar më tej dhe duke e vështirësuar situatën në to, duke shkaktuar protesta të shumta dhe duke u përpjekur për ndryshime të shumta shoqërore dhe politike duke vepruar përmes organizatave financiare, ekonomike, politike, të sigurisë por edhe atyre sociale”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Ai vëren se Serbia e ka radikalizuar fuqishëm shoqërinë e krijuar si rezultat i politikave radikale të Millosheviçit në vitet 1990 dhe se ky proces vazhdoi me Koshtunicën dhe pasardhësit e tij, ku, thotë ai, ata antagonizuan të gjithë jashtë Serbisë dhe të gjithë, përveç serbëve në një mënyrë u përpoqën nga njëra anë, të tregojnë se – ‘ne jemi mbrojtësit kryesorë të interesave kombëtare serbe’, dhe nga ana tjetër, ata u pozicionuan ndaj Perëndimit si një mburojë për radikalizimin shtesë dhe të mëtejshëm të Serbisë.

Ky, thekson ai, është një problem me të cilin duhet të përballemi edhe sot

“Ne e shohim qartë se si Serbia dhe Rusia po përpiqen të destabilizojnë fuqishëm Kosovën, kanë arritur të destabilizojnë Malin e Zi”, thekson Akrap, duke shtuar se “Serbia po përpiqet të ushtrojë ndikimin e saj të fortë edhe në territorin e Bosnjë-Hercegovinës”.