Rajon - Botë

Biden: Mbrëmë SHBA përfundoi luftën e saj 20-vjeçare në Afganistan

Presidenti Joe Biden iu drejtua sonte kombit amerikan nga Shtëpia e Bardhë, pasi Shtetet e Bashkuara i dhanë fund luftës 20-vjeçare në Afganistan.

“Mbrëmë në Kabul, Shtetet e Bashkuara i dhanë fund luftës 20-vjeçare në Afganistan. Lufta më e gjatë në historinë amerikane. Ne përfunduam një nga ngritjet ajrore më të mëdha në histori me më shumë se 120.000 njerëz të evakuuar në vend të sigurt. Ky numër është më shumë se dyfishi i atij shumica e ekspertëve mendonin se ishte e mundur. Asnjë komb nuk ka bërë ndonjëherë diçka të tillë në të gjithë historinë. Vetëm Shtetet e Bashkuara kishin kapacitetin dhe vullnetin dhe aftësinë për ta bërë atë. Ne e bëmë atë sot. Suksesi i jashtëzakonshëm i këtij misioni ishte për shkak të aftësisë së pabesueshme, trimërisë dhe guximit vetëmohues të ushtrisë së Shteteve të Bashkuara dhe diplomatëve tanë dhe profesionistëve të inteligjencës ”, tha Biden.

Presidenti Biden mbrojti tërheqjen e administratës së tij dhe vlerësoi përpjekjet e evakuimit të vendit.

“Që nga marsi, ne u drejtuam 19 herë amerikanëve në Afganistan, me paralajmërime dhe oferta të shumta për t’i ndihmuar ata të largohen nga Afganistani, deri në mars. Pasi filluam evakuimin 17 ditë më parë, ne bëmë shtrirjen dhe analizën fillestare dhe identifikuam rreth 5,000 amerikanë që vendosën më parë të qëndronin në Afganistan, por tani donin të largoheshin,” tha ai.

Biden tha se operacioni përfundoi duke nxjerrë më shumë se 5.500 amerikanë nga Afganistani, si dhe “mijëra përkthyes afganë”. Megjithatë, ai pranoi se rreth 100 deri në 200 amerikanë mbeten në Afganistan, por tha se shumë prej tyre janë banorë të dyfishtë që vendosën të qëndrojnë.

“Në fund, 90% e amerikanëve në Afganistan që donin të largoheshin ishin në gjendje të largoheshin. Për ata amerikanë të mbetur, nuk ka afat. Ne mbetemi të përkushtuar t’i nxjerrim ata nëse duan të dalin,” tha presidenti amerikan.

Presidenti Biden thotë se nuk pajtohet me ata që kritikojnë tërheqjen e Shteteve të Bashkuara nga Afganistani si të çrregullt dhe që thonë se evakuimet duhet të kishin filluar më herët.

“Unë marr përgjegjësinë për vendimin,” tha Biden për planin për t’i dhënë fund misionit. “Tani disa thonë, ne duhet të kishim filluar evakuimet masive më shpejt dhe a nuk mund të kishte ndodhur kjo, të ishte bërë në një mënyrë më të rregullt? Unë nuk jam dakord, me respekt,” tha ai.

Biden tha se “do të kishte pasur një nxitim për në aeroport” pa marrë parasysh kur Shtetet e Bashkuara filluan tërheqjet.

“Imagjinoni nëse fillojmë evakuimet në qershor ose korrik, duke sjellë mijëra trupa amerikane dhe evakuuar mbi 120.000 njerëz në mes të një lufte civile. Ende do të kishte pasur një nxitim në aeroport, dhe akoma do të kishte qenë një mision shumë i vështirë dhe i rrezikshëm, “tha Biden.

“Përfundimi është se nuk ka evakuim nga fundi i një lufte që ju mund ta drejtoni pa llojet e ndërlikimeve, sfidave, kërcënimeve me të cilat përballemi. Asnjë,” tha Biden.