June 17, 2024
Rajon - Botë

Biden kritikon ashpër Kinën dhe Rusinë që nuk morën pjesë në samitin për klimën

Presidenti i SHBA-së, Joe Biden kritikoi Kinën dhe Rusinë që nuk kanë bërë më shumë për të trajtuar krizën klimatike gjatë një konference për shtyp në samitin e klimës COP26.

“Unë mendoj se ka qenë një gabim i madh, sinqerisht, për Kinën, lidhjet me Kinën nuk u shfaqën”, tha Biden.

“Pjesa tjetër e botës do të shikojë nga Kina dhe do të thotë, ‘çfarë vlere të shtuar po ofrojnë?’ Dhe ata kanë humbur aftësinë për të ndikuar te njerëzit në mbarë botën dhe të gjithë njerëzit këtu në COP, në të njëjtën mënyrë unë do të argumentoja në lidhje me Rusinë”, tha Biden, shkruan cnn.

Presidenti kinez, Xi Jinping dhe ai rus, Vladimir Putin nuk morën pjesë në samitin e Kombeve të Bashkuara për klimën në Glasgow, i cili konsiderohet gjerësisht si bisedimet më të rëndësishme ndërkombëtare për klimën në vite.

Presidenti tha se “Ne u shfaqëm dhe duke u paraqitur ne kemi pasur një ndikim të thellë në mënyrën se si mendoj se pjesa tjetër e botës po e shikon Shtetet e Bashkuara dhe rolin e saj udhëheqës”.

Duke folur më gjerësisht për marrëdhëniet me Kinën, Biden tha se nuk ishte i shqetësuar për konfliktin e armatosur. Ai tha se ia ka bërë të qartë presidentit kinez në orët e bisedës me të se “kjo është konkurrencë, nuk ka pse të jetë konflikt”. “Unë nuk po kërkoj, nuk parashikoj se do të ketë nevojë, për të pasur, konflikt fizik”, tha Biden.

Më shumë se 100 liderë botërorë, që përfaqësojnë më shumë se 85 për qind të pyjeve të planetit, duke rënë dakord për t’i dhënë fund dhe për të rikthyer shpyllëzimin dhe degradimin e tokës deri në vitin 2030 është një “shembull i madh i llojit të ambicies që na nevojitet” në veprim kundër ndryshimeve klimatike.