July 22, 2024
Rajon - Botë

BE propozon paketë ndihme financiare prej 55 miliardë dollarësh për Ukrainën

Bashkimi Evropian propozoi një paketë ndihme financiare katërvjeçare për Ukrainën me vlerë 55 miliardë dollarë, tha shefi i komisionit të unionit në një konferencë shtypi të martën.

Ndihma do të administrohet përmes huave dhe granteve, tha presidentja e Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen. Kjo ndihmë synon edhe që të stimulojë donatorët e tjerë për të rritur mbështetjen e tyre.

“Do të na lejojë të kalibrojmë mbështetjen tonë financiare sipas evolucionit të situatës në terren, sepse ne të gjithë e dimë se një luftë kërkon më së shumti fleksibilitet nga ne,” vuri në dukje von der Leyen.

Në një njoftim për shtyp, Ministria e Jashtme Norvegjeze tha se Oslo do të sigurojë 250 milionë korona norvegjeze (rreth 23 milionë dollarë) për “sigurinë dhe sigurinë bërthamore” të Ukrainës.

Dhe rreth 9.3 milionë dollarë do t’i jepen Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), për të siguruar që ekspertët e IAEA mund të mbajnë një prani në Ukrainë.