June 21, 2024
Maqedoni

Trajanov: Pendarovski mund të flasë edhe për kërcënimet bullgare në Madrid

Samiti i NATO-s në Madrid është një mundësi për të shpjeguar dëmin e bllokadës bullgare për integrimin evropian të RSM-së dhe për unitetin e NATO-s, tha lideri i Lidhjes Demokratike, Pavle Trajanov.

“Para NATO-s, Pendarovski mund të mburret me një politikë të jashtme plotësisht të harmonizuar me politikat e Aleancës dhe BE-së”, tha Trajanov.

Presidenti Stevo Pendarovski mund të aktualizojë proceset integruese evropiane të Maqedonisë para pjesëmarrësve në Samitin e NATO-s në Madrid dhe të theksojë kërkesat irracionale të Bullgarisë, të cilat sfidojnë identitetin, gjuhën, historinë maqedonase, si dhe shantazhin për ndryshimin e Kushtetutës, si parakusht për heqjen e vetos dhe fillimin e negociatave për anëtarësim në BE.

Pavle Trajanov konsideron se samiti i NATO-s në Madrid është një mundësi e madhe për të shpjeguar dëmshmërinë e bllokadës bullgare dhe unitetin e Aleancës.

“Para kryeministrave apo presidentëve të anëtarëve më të fuqishëm të NATO-s, Pendarovski krenohet me një politikë të jashtme plotësisht të harmonizuar me politikat e NATO-s dhe BE-së në lidhje me pushtimin e Rusisë në Ukrainë, duke përfshirë ndihmën e Ukrainës dhe sanksionet kundër Rusisë. Është interes gjeostrategjik që Maqedonia të jetë anëtare e BE-së dhe hapja e kapitujve vendimtarë për integrimin evropian do të margjinalizojë ose paralizojë plotësisht forcat që duan që Maqedonia të jetë një vrimë e zezë në Ballkan.

Nuk ka nevojë të heshtësh. Vetëm nëse kemi pikëpamje dhe argumente të qarta dhe nëse i përditësojmë, atëherë të tjerët mund të na kuptojnë dhe Bullgaria mund të kuptojë se bllokada e Maqedonisë bën dëm të madh dhe shkatërron unitetin e NATO-s”, argumentoi kreu i LD-së./Telegrafi/