Maqedoni

Qytetarët e Maqedonisë janë bërë të varur nga pirja e ilaçeve për ankth dhe presionin e lartë të gjakut

Në Maqedoni, shqetësimi për numrin e lartë të recetave për ilaçe si diazepam për të qetësuar ankthin dhe për presionin e lartë të gjakut po shfaqet si një problem i madh shëndetësor. Statistikat tregojnë një trend rritës në përdorimin e këtyre ilaçeve, me shumë qytetarë që i kërkojnë ato si një mënyrë për të përballuar stresin dhe presionet ekonomike dhe ekzistenciale. Megjithatë, mjekët dhe ekspertët shëndetësorë shprehin shqetësimin e tyre për këtë situatë, duke thënë se përdorimi i tepërt i ilaçeve nuk është zgjidhja e duhur për të trajtuar këto çështje.

“Pacientët tanë familjarë do të vijnë, do ta hedhin librezën dhe do të thonë, më jep citheral, më jep diazepam”, ka thën Ankica Stanoevska, mjeke e familjes. Ajo gjithashtu ka shtuar se në vendet e zhvilluara, praktikat mjekësore përqendrohen në menaxhimin e stresit dhe rekomandimin e alternativave jo-ilare për të trajtuar këto gjendje.

Në një rrjedhë tjetër, numri i recetave për ilaçe për presionin e lartë të gjakut dhe sëmundjet kardiovaskulare është gjithashtu në rritje, tregon Stanoevska. Megjithatë, shumë nga ata që kanë nevojë për trajtim nuk kërkojnë ndihmë mjekësore, duke rritur riskun për komplikacione të mëtejshme shëndetësore.

Ekspertët dhe prindërit në sistemin e kujdesit shëndetësor apelojnë për një përqasje më të mirë ndaj parandalimit dhe trajtimit të këtyre gjendjeve, duke theksuar rëndësinë e ofrimit të shërbimeve parandaluese dhe edukimit të qytetarëve për të menaxhuar stresin dhe presionin në mënyra të shëndetshme dhe alternative.