Maqedoni

Mariçiq: Bashkëpunimi me SHBA-në është baza jonë solide për përmbushjen e agjendës evropiane

Zëvendëskryeministri i parë për Çështjet Evropiane, Bojan Mariçiq, në vizitën e tij në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ka marrë pjesë në një panel diskutimi me temën “Marrëdhëniet BE-SHBA: Ndërtimi i Sigurisë Kolektive në një Botë në Ndryshim”. Ai ka përfaqësuar Maqedoninë e Veriut, duke shkëmbyer pikëpamjet dhe strategjitë e vendit në rrugën drejt anëtarësimit në Bashkimi Evropian.

Në diskutimin e konferencës, Mariçiq ka theksuar rëndësinë e bashkëpunimit me Shtetet e Bashkuara në mbështetje të Ballkanit Perëndimor, duke përcaktuar tri parime kryesore: agjendë të qartë, mbështetje të fortë dhe prani të vazhdueshme. Përfaqësuesi maqedonas ka veçuar dialogun strategjik me SHBA-në dhe masat kufizuese të tyre për të sanksionuar politikanët korruptuar, si një hap të rëndësishëm drejt reformave dhe integritetit në rrugën drejt BE-së.

Gjithashtu, zëvendëskryeministrja Mariçiq ka theksuar rëndësinë e partneritetit transatlantik dhe bashkëpunimit me politikanët amerikanë në luftën kundër korrupsionit dhe promovimin e vlerave demokratike. Për të përforcuar bashkëpunimin rajonal, Maqedonia e Veriut angazhohet në dialog dhe vizita të rregullta, duke krijuar partneritete të forta brenda Ballkanit Perëndimor dhe me aleatët e NATO-s.

Në panelin e diskutimit morën pjesë personalitete të rëndësishme si Ambasadoreja Evropiane në SHBA, Jovita Neliupsiene, dhe themeluesi i Abrot Group, Christopher Smart. Diskutimi u moderua nga Jeremy Shapiro, Drejtor i Kërkimeve në Këshillin Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë. Temat e diskutuara përfshinin situatën gjeopolitike në Evropë dhe nevojën për të krijuar një të ardhme të sigurtë dhe stabile në rajon.