Kosovë

Kryeministri i Kosovës nuk ka të ngjarë të pranojë propozimin për termocentral me gaz amerikan, preferon thëngjillin

Prishtinë, 10 shtator 2021, dtt-net.com – Tashmë ka një vit që kur Greqia dhe Kosova po flasin për gazin natyror të SHBA për të arritur territorin e Kosovës përmes Maqedonisë së Veriut për një termocentral me gaz prej 200 MWh, por qeveria e Kryeministri Albin Kurti nuk ka të ngjarë të pajtohet me të pasi nisja e muajit të kaluar e një tenderi për rindërtimin e një fabrike me thëngjil është një shenjë e përgjigjes negative ndaj propozimit.

“… Ata na thanë këtë javë se ka të ngjarë të mos investojnë në gaz,” tha për dtt-net.com një burim perëndimor në Prishtinë i afërt me këtë temë i cili kërkoi të mbetet anonim.

“Ata duan të zgjedhin ‘masa pa keqardhje’, por për fat të keq, ata duket se po kthehen në një situatë të madhe keqardhjeje për të rindërtuar tepër thëngjill” shtoi burimi.

Por përgjigja e qeverisë së Kurtit “nuk është përfundimtare”, tha burimi, duke shprehur skepticizëm megjithatë se një vendim pozitiv do të merret lidhur me propozimin.

Zyra e Kurtit nuk i është përgjigjur pyetjes së dtt-net.com mbi këtë temë deri më tash.

Më shumë se 100 km tubacion do të nevojiteshin nga komuna Obiliq për në lindje të kryeqytetit të Maqedonisë së Veriut, Shkup, për të sjellë gazin nga terminali grek në Alexandroupoulis.

Ndërkohë, Shqipëria ka nënshkruar me dy kompani amerikane për të ndërtuar një Terminal të gazit natyror në portin e Vlorës për grumbullim nëntokësor të gazit dhe një termocentral me gaz pranë qytetit, ndërsa Maqedonia e Veriut është bërë aksionare në dy projekte të njëjta në Greqi.