Maqedoni

Konsulli i Bjellorusisë ka fituar tenderin 80 milionë euro në Maqedoni

REK Manastir, në tre lëvizje, në një periudhë më të shkurtër se gjashtë mujore i ka dhënë punë në vlerë prej 80 milionë eurosh vetëm një kompanie. Pronari është konsull nderi i Bjellorusisë në Maqedoni, me origjinë nga Manastiri. Përpara se të fitonte tenderin tashmë rekord të minierave të qymyrit, kompania e tij fitoi një tender prej 25 milionë eurosh për të minuar mbetjet që mbulojnë qymyrin. Ndërkohë në dhjetor 2023 ka marrë tenderin me vlerë 9 milionë euro për të angazhuar 12 buldozerë për të gërmuar qymyr.

Në prag të afatit për ngrirjen parazgjedhore të aktiviteteve për tenderë, REK Manastir dhe kompania vendore “Markovski Company” përmbyllën tenderin më të madh për nxjerrjen e thëngjillit dhe mbetjeve në historinë e Kombinatit Manastir.

REK Manastir për një vit e gjysmë (nga shkurti i këtij viti deri në gusht të vitit të ardhshëm) është i gatshëm të paguajë 46 milionë euro me TVSH për shërbimin e nxjerrjes së thëngjillit dhe sterileve që do të ofrojë “Markovski Kompani”. Qytetarët e Manastirit kanë marrë pjesë në tender në grup me tre kompani të tjera partnere. Dy prej tyre janë kompanitë e Strumicës “Sim Engineering” dhe “Javor-trans” dhe kompania e Ohrit “Toplina”, të treja janë angazhuar për gërmim dhe do të marrin deri në 10 për qind të vlerës së tenderit të fituar. nga “Markovski Company”.

Kompania Manastir “Markovski Kompani” do të minojë me çmim prej 2,11 euro për gigaxhul (vlera energjetike e qymyrit që përdoret për djegie gjatë prodhimit të energjisë elektrike).

Në tender ishin tre ofertues, por në konkurrencë me “Granit” nga Shkupi dhe “Pelister” nga Manastiri, vendin e fitoi kompania e Borçe Markovskit nga Manastiri.

Është interesante se si do të matet dorëzimi i “Markovski Kompani”. Sipas kontratës, pranimi cilësor i thëngjillit do të kryhet çdo ditë me mostrat e dorëzuara në laboratorin e uzinës. Në kontratë thuhet se gjetja laboratorike do të përcaktojë vlerën kalorifike të qymyrit në baza ditore. Më shumë detaje rreth mega tenderit në REC Manastir në linkun e mëposhtëm https://e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/home.aspx#/dossie-acpp/5b8b2cd9-d941-4239-b3d0-5ab145dd7dd9

Është interesante se këtij mega tenderi i ka paraprirë edhe një tender i madh i fituar nga kompania Markovski. Ai tender ishte 25 milionë euro, kontrata ishte lidhur para gjashtë muajsh dhe puna që duhej të përfundonte ishte gërmimi i mbetjeve që mbulonin qymyrin.

Tani e njëjta kompani që zbuloi mbetjet ka fituar edhe tenderin për minimin e qymyrit që mbulonte mbetjet. Më shumë detaje në linkun e mëposhtëm https://faktor.mk/tender-na-dekadata-koj-kje-kopa-jalovina-vo-rek-bitola-za-25-milioni-evra

Ja detajet e tenderit të dhjetorit që fitoi “Markovski Kompani” në REK Manastir https://faktor.mk/chij-brojchanik-vrti-najjako-koj-bitolchanec-naplakja-2640-evra-na-chas-od-rek -bitola

Dhe detaje për “punën e kaluar” të “Markovski Kompani” në REK Manastir në dy vitet e fundit: https://faktor.mk/koj-iskopa-dzek-pot-vo-rek-bitola-kje-naplati-97- milioni- evra-od-tenderi-vo-2-godini https://faktor.mk/RF/ percjell TV KOHA