Flet programuesi nga Shkupi: Në muaj fitoj nga 3.000 euro

Me një pagë mesatare më të lartë se 1500 euro, programuesit janë “gozhduar” në krye të listës së profesioneve më të paguara në Maqedoni dhe përveç që janë më të paguarit, janë edhe më të kërkuarit, ndaj nuk duhet të habitemi. me faktin se edhe nëse nuk ka programues të papunë në vend.

Denar ka biseduar me 32-vjeçarin Goran Simonovski nga Shkupi, i cili ka një dekadë që merret me këtë profesion dhe të ardhurat e tij mujore, siç na ka treguar vetë, shpeshherë i kalojnë 3000 euro.

– Punoj për një kompani të huaj që zhvillon aplikacione ueb. Unë përdor gjuhë dhe teknologji të ndryshme programimi, si HTML, CSS, JavaScript, React dhe të tjera. Unë punoj nga shtëpia dhe kam orar fleksibël të punës, edhe pse shumicën e kohës punoj natën për shkak të diferencës së zonës kohore. Mund të them se nuk ishte e lehtë të arrije një pagë prej 3 mijë eurosh në muaj, por ajo ëndërr u realizua dhe jam shumë i kënaqur. Unë fitoj pothuajse dyfishin e pagës mesatare të programuesve në Maqedoni. Jam i kënaqur me atë që bëj dhe dua të mësoj gjëra të reja dhe të përmirësohem në fushën time – na tha Simonovski.

I pyetur se çfarë duhet për t’u bërë një programues i suksesshëm dhe për të fituar para të mëdha, ai na është përgjigjur se gjëja më e nevojshme është të kesh dëshirë, motivim, përkushtim për të mësuar dhe praktikuar gjuhë programimi dhe teknologji.

Sipas tij, nuk ka formulë apo shkurtore të thjeshtë për t’u bërë një zhvillues i suksesshëm, por duhet të investoni kohë dhe përpjekje në zhvillimin e aftësive dhe njohurive tuaja.

E kërkuam nga bashkëbiseduesi që të shkruajë një listë me këshilla për të rinjtë nga Maqedonia të cilët kanë afinitet dhe dëshirë të investojnë në veten e tyre për të qenë programues të suksesshëm në të ardhmen.

-Së pari, zgjidhni një ose më shumë gjuhë programimi që dëshironi të mësoni. Ka shumë gjuhë të ndryshme programimi si Java, Python, JavaScript, Ruby dhe të tjera. Secila prej tyre ka avantazhet dhe disavantazhet e saj, si dhe aplikime të ndryshme. Nuk ka zgjedhje të drejtë apo të gabuar të gjuhës, kjo varet nga interesat dhe qëllimet tuaja. Së dyti, mësoni konceptet dhe parimet bazë të programimit, sepse nuk ka të bëjë vetëm me shkrimin e kodit, por edhe me zgjidhjen e problemeve, dizajnimin e algoritmeve, testimin dhe korrigjimin e kodit, dokumentimin dhe optimizimin e performancës. Prandaj, duhet të njiheni me konceptet themelore të programimit si variablat, llojet e të dhënave, operatorët, strukturat kontrolluese, funksionet, objektet, klasat, trashëgimia, polimorfizmat – këshillon Simonovski.

Nuk ka mënyrë më të mirë për të mësuar programim sesa të praktikosh kodin dhe të punosh në projekte, shton ai.

-Ushtroni rregullisht duke zgjidhur detyra të niveleve të ndryshme. Punoni në projekte që ju interesojnë ose që mund t’ju ndihmojnë në karrierën tuaj. Kërkoni në ueb për frymëzim ose përdorni platforma për të parë dhe marrë pjesë në projektet ekzistuese. Përdorni burime mësimore dhe mbështetëse. Zhvilluesit nuk duhet të jenë të izoluar, por duhet të përdorin burime të ndryshme si kurse online, video, mësime, blogje, forume, podkaste. Ata mund t’ju ndihmojnë të zgjeroni njohuritë tuaja, të shihni perspektiva dhe qasje të ndryshme, të merrni këshilla dhe truket nga ekspertët dhe të zgjidhni problemet. Dhe një gjë shumë e rëndësishme – jini kritik dhe krijues. Zhvilluesit nuk duhet ta pranojnë kodin si të dhënë dhe ta kopjojnë atë pa u menduar. Ata duhet të jenë kritikë dhe krijues në procesin e tyre të punës. Ata duhet të analizojnë kodin, ta kontrollojnë atë për gabime dhe të meta, ta përmirësojnë dhe rifaktorojnë atë, ta testojnë dhe vërtetojnë, ta dokumentojnë dhe ta komentojnë. Ata duhet të eksperimentojnë me ide dhe zgjidhje të ndryshme, të ndjekin praktikat dhe standardet më të mira, të përdorin stilin dhe personalitetin e tyre në kod – thekson Simonovski.