Eurostat: Shqiptarët 97 për qind jetojnë në shtëpitë e tyre, zviceranët dhe gjermanët me qera

Maqedoni

Njerëzit në Ballkan dhe në Evropën Lindore preferojnë të kenë dhe të jetojnë në shtëpitë e tyre për një pjesë të popullsisë në Evropën Perëndimore, e cila më shpesh vendoset në banesa me qira.

Sipas të dhënave të “Eurostat” të analizuara nga portali “Langeist”, 85,9 për qind e banorëve të Maqedonisë së Veriut jetojnë në shtëpitë e tyre. Rekorderët janë Kosova dhe Shqipëria, ku rreth 97 për qind e njerëzve kanë banesa të tyre, jo me qira. Në Rumani, kjo përqindje është 95.7, në Serbi, Mal të Zi dhe Kroaci rreth 90, në Bullgari 85 dhe në Greqi 73.3 për qind.

Gjermania (49.1%) dhe Zvicra (42.2%) kanë normat më të ulëta të pronësisë së banesave në Evropë. Janë të vetmet vende ku pronarët e shtëpive janë më shumë se ata që jetojnë në shtëpi me qira.

Advertisements

Normat e pronësisë së banesave në Evropë ndryshojnë ndjeshëm midis vendeve dhe ndikohen nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë disponueshmërinë e banesave të përballueshme, prevalencën e banesave sociale dhe përbërjen demografike të popullsisë.

Një nga faktorët e mundshëm që ndikon në normat e pronësisë së banesave në Evropë është disponueshmëria e banesave të përballueshme. Në disa vende, si Gjermania dhe Zvicra, kostot e strehimit janë relativisht të larta, duke e bërë të vështirë për shumë njerëz blerjen e një shtëpie. Në të kundërt, në vende të tjera, si Bullgaria dhe Rumania, strehimi është shumë më i lirë, kështu që pronësia e shtëpisë është më e aksesueshme për më shumë njerëz.

Një faktor tjetër që mund të ndikojë në normat e pronësisë së banesave është prevalenca e banesave sociale. Në vendet ku banesat sociale janë të zakonshme, si Holanda dhe Austria, qiramarrësit kanë më shumë gjasa të strehohen në prona në pronësi publike, dhe për këtë arsye normat e pronësisë së banesave janë më të ulëta.

Pavarësisht këtyre ndryshimeve, zotërimi i një shtëpie mbetet një aspiratë e rëndësishme për shumë evropianë, duke ofruar një ndjenjë përkatësie, stabiliteti dhe sigurie që është më e vështirë për t’u marrë me qira, përfundon “Langeist”.

Related posts

MPB: Të rreme alarmet e sotme për bomba në 7 shkolla të Shkupit

Lideri2 MK

Biznesmeni Lazim Destani me Albin Kurtin në Forumin Ekonomik të Vjenës

Lideri2 MK

Sezoni i ri turistik me autostradë të pandërtuar

Lideri MK