Maqedoni

Ademi: Kërkesa për zgjedhjen e presidentit në Kuvend mbetet edhe gjatë përbërjes së qeverisë së ardhshme

Nënkryetari dhe zëdhënësi i BDI-së, Arbër Ademi, në konferencën e sotme për media, duke falënderuar qytetarët që nënshkruan për kandidaturën e Bujar Osmanit për kryetar të shtetit, theksoi se kërkesa e BDI-së që presidenti të zgjedhet në Kuvend do të mbeten gjatë përbërjes së qeverisë së ardhshme.

“Kjo kërkesë do të bëhet pas rrethit të parë dhe të dytë të zgjedhjeve presidenciale dhe pas zgjedhjeve parlamentare dhe gjatë formimit të qeverisë. Pra, këto dhe të ngjashme i kemi dëgjuar kur promovuam konceptin e kryeministrit të parë shqiptar. Por u bë realitet. Ne mendojmë se kjo është një ide shumë progresive për arsyet që kam thënë tashmë. Dhe kursimi i mjeteve buxhetore, por edhe për të parandaluar lodhjen e qytetarëve nga pjesëmarrja si në mbledhjen e nënshkrimeve ashtu edhe në pjesëmarrjen në fushatën për postin e presidentit të shtetit. Duke pasur parasysh se jemi demokraci parlamentare, do të ishte logjike që presidenti i vendit të zgjidhej në Kuvend”, tha ai.

Kjo, theksoi ai, do të mundësojë një president me legjitimitet të plotë, kursen mbi 20 milionë euro në shtet, dhjetëra mijëra qytetarë do të kursehen nga procesi i mbledhjes së nënshkrimeve, të gjithë qytetarët do të kursehen edhe nga fushata dhe pjesëmarrja në zgjedhjet për funksion protokollar.

Ademi ka theksuar se nuk është progresive nëse pretendohet se funksioni shtetëror i rezervohet vetëm një bashkësie etnike, duke mos marrë parasysh cilësinë.