Çfarë kanë në meny ushtarët? Këto janë racionet ushqimore të ushtrive nga e gjithë bota
Racionet e ushqimit, të njohura edhe si racione në terren janë përdorur nga forcat e armatosura për dekada. Racionet moderne luftarake kujdesen gjithashtu për ata që kanë kërkesa të veçanta dietike.
Ato gjithashtu u shpërndahen civilëve gjatë katastrofave të tilla si fatkeqësitë natyrore. Shumë forca të armatosura i ndajnë racionet në vakte të ndryshme (p.sh. mëngjes , drekë, darkë) dhe zakonisht ka menu të ndryshme, të përshtatura për shijet dhe lloje të ndryshme diete. Pothuajse çdo racion përmban një formë supe të çastit, kafe të menjëhershme, çaj, qumësht, lëng frutash, një çokollatë, kripë dhe sheqer.
Forca të ndryshme të armatosura përdorin teknologji të ndryshme kur bëhet fjalë për paketimin. Paketimi i ushqimit vetë-ngrohës, i cili lejon trupat të shijojnë një vakt të nxehtë pa përdorur zjarr, janë të njohura në disa vende.
Ukrainë – Ukraina kishte nevojë për qindra mijëra komplete ushqimesh për ushtarët e saj kur Rusia pushtoi vendin në vitin 2022. Vullnetarët në të gjithë Ukrainën u hodhën në veprim duke ndihmuar në plotësimin e furnizimit me ushqim të ushtrisë.
Rusia – Rusisë gjithashtu duhet të sigurojë ushqim për qindra mijëra ushtarë. Ushqimi ushtarak rus thuhet se përmban ushqime të konservuara si gulash dhe gjellë të tjera me mish dhe perime, reçel, djathë dhe çokollatë.
Mbretëria e Bashkuar – Forcat e armatosura britanike kanë ‘paketa të racioneve operative’ të ndryshme (ORP). ORP 24 orësh përfshin hamburger dhe fasule, pulë me kërpudha dhe makarona, puding me kërpudha, qull të gatshëm, biskota frutash, karamele, përzierje të nxehtë kakao. Ekzistojnë gjithashtu menu Kosher/Halal, vegjetariane dhe hindu/Sikh.
Spanja – Një shembull i një racioni luftarak të ushtrisë spanjolle përfshin biftek të zier, peshk skumbri konservë, pate mëlçie me speca të kuq, fruta dhe bukë.
Gjermani – “Einmannpackung i Bundeswehr”-it (EPA) mund të përfshijë thjerrëza me salsiçe, sallam, goulash, mish viçi në salcë domate, makarona italiane, krem djathi, bukë thekre, sallatë frutash, çokollatë dhe reçel.
Franca –RCIR francez (ration de combat individuelle réchauffable) përmban ushqime të tilla si salmoni, mëlçia e pulës, ton, peshk, pate rose, sallatë viçi, salmon me oriz dhe perime, tavë lepuri, spec djegës, shpendë me perime. Ka gjithashtu supë të gatshme, krem djathi, çokollatë, karamele dhe pluhur kakao.
Danimarka – Racioni danez përmban një vakt kryesor dhe ushqime të tjera si fruta të thata dhe arra, biskota dhe pate mishi.
Koreja e Jugut – Racionet koreane përfshijnë oriz të bardhë me mish dhe perime, oriz me fasule të kuqe, salsiçe derri, fasule të zeza, vaj susami me aromë, erëza, qiqra të thata.
Japoni –“Racionet luftarake të Forcave të Vetëmbrojtjes” së Japonisë përfshijnë pulë të pjekur në skarë, qofte kineze, mish derri të ëmbël dhe të thartë, salmon i pjekur në skarë, peshk skumbri në salcë xhenxhefili, pulë dhe perime, ton, perime turshi, fidane bambuje, sallatë me patate ose ton dhe supë të gatshme.
Zelanda e Re –“Paketa Racionale Operacionale” e Zelandës së Re përfshin ushqime të tilla si tavë qengji, pulë, spec djegës, biskota, çokollata, kokrra frutash URC, petë të gatshme, drithëra, qumësht të kondensuar, djathë, pluhur kakao, reçel, ketchup dhe qepë.
Itali – “Razione Viveri Speciali da Combattimento” e Italisë përmban tortellini me ragù, makarona, fasule, salsiçe, sallate me oriz, çokollatë, karamele frutash, bukë të ëmbël, lëng frutash.